/bio composieten
Bio composieten is de categorie composieten op basis van natuurlijke of bio synthetische vezels en biopolymeren, waarvan de grondstoffen van door de boer geteelde planten komen. Zo is er de eerste generatie bio composieten, niet geschikt voor zware belasting en de tweede generatie bio composieten, geschikt voor zware belasting.
De eerste generatie bio composieten
De eerste generatie bio composieten, houtvezel versterkte thermoplasten, zijn op dit moment in grote mate op de markt. Deze bio composieten worden als extrusie profielen toegepast in vlonderplanken en gevelbekleding, daar hebben de vezels nauwelijks een versterkende functie.
In de automotive industrie komen ze voor in spuit gegoten deurpanelen, waarin de vezelgrote minder is dan enkele millimeters. Kenmerk van deze toepassing is, dat deze onderdelen niet zijn bedoeld als dragend of onderdelen die zwaar belast worden.
/de basis van de door de boer geteelde planten
Natuurvezel versterkte thermo hardende hars
Producten uit natuurvezel versterkte thermo hardende hars komen nog op minder grote schaal voor. Een hoge kostprijs van de halffabricaten, milieueigenschappen, de onbekendheid en het gedrag van het materiaal op de lange duur en bij verschillende weersomstandigheden spelen hierbij een rol. Voornamelijk in de bouw het gebruikt: houtlaminaat (Trespa) of multiplex en houtspaanderplaten.
Thermo hardende hars is hars die uit zichzelf uithardt en met behulp van en vacuümpomp in een mal worden geïnjecteerd. De productie is vaak kleinschalig en kan plaatsvinden in de openlucht zoals Hand Lay-Up (HLU) en Spray-Up (SU) en in gesloten mallen zoals Vacuüm Injection Molding (VIM), Resin Transfermoulding en Sheet of Bulk Moulding Compound (SMC of BMC). Alleen VIM en RTM kan op dit moment met natuurvezels bij verschillende bedrijven worden toegepast, zij werken ook met glasvezels.
De tweede generatie bio composieten
De tweede generatie bio composieten zijn composieten die geschikt zijn voor hoog belaste componenten, massaproductie én zijn 100% biobased. Staal en constructiehout kunnen zo vervangen worden door betere materiaaleigenschappen, goedkopere productieprocessen, lagere milieubelasting en vooral zoals het nu lijkt onuitputbare grondstofstromen.
Thermoset bio composiet
De thermoset bio composiet heeft een relatief eenvoudig productieproces, maar heeft een knelpunt: de biobased harsen. Dit heeft te maken met de beperkte beschikbaarheid van de biobased grondstoffen, die nodig zijn om de fossiele grondstoffen als aardolie en gas te vervangen. De biobased grondstoffen zijn aanzienlijk duurder dan de op olie gebaseerde grondstoffen. Dat is de reden dat de kunststof industrie de overstap nog niet maakt. Wel zijn er op de markt enkele harssystemen die voor de helft bestaan uit natuurlijke grondstoffen (biobased), maar deze kosten veel meer dan de bestaande synthetische harsen. Daarnaast zijn de eigenschappen op de lange termijn, de recycling, hinder en ARBO-omstandigheden van deze bestaande biohars nog grotendeels onbekend.
Voor bedrijven
Innovatieprojecten waarbij bedrijven en kennisinstellingen samenwerken staan centraal binnen Compose It. Neem bijvoorbeeld de biocomposieten. Ben jij met jouw bedrijf actief in de composietenbranche en wil jij:
- Hulp bij een innovatieproject
- In contact komen met andere composietbedrijven
- Je kennis omtrent bio(composieten) vergroten
- Stagiaires inzetten
Voor studenten
Ben je geïnteresseerd in de wondere wereld van composieten en wil je je graag verder verdiepen in deze materie? Of het nu op Mbo-, Hbo- of WO-niveau is, bij onze partners ben je aan het juiste adres.
Veelbelovend
Voor zover bekend zijn er vier maakindustriesectoren die van belang zijn voor onderzoek en ontwikkelingstrajecten:
- De chemische industrie voor het maken van biobased matrixmaterialen met additieven tot thermoplastische compounds (PLA, PP, PE, PET, PMMA, PA etc).
- De agro- en natuurvezelindustrie voor het verbouwen van de vezels en het maken van natuurvezel halffabricaten zoals kaardenbanden, matten, pultrusiegarens, lage dichtheid vezelplaten en korte vezels (voor vezelversterkt garnulaat).
- De kunststof industrie voor het maken van halffabricaten, spuitgiet producten, extrusie profielen, laminaat platen, sandwichpanelen en gewikkelde en gerolvormde profielen.
- De composiet industrie voor het maken van pultrusie profielen, sheet en bulk moulding compounds persproducten, VIM en RTM componenten, hand lamineer en spray up componenten.
Toekomst
De afzet van bovengenoemde materialen en componenten wordt gericht op de volgende industrieën die het eerst in beeld komen voor toepassingsgericht onderzoek:
- De bouw en meubelindustrie, zoals constructie bouwprofielen, sandwichpanelen, sandwiches voor toepassing van de bovengenoemde materialen en componenten.
- De emballage-, pallet- en verpakkingsindustrie zoals bekistingen, pallets, omverpakkingen, containers en trays.
- De carrosserie- en trailerbouw
- Scheepsbouw
- Vliegtuigbouw
Realisatie
Meerdere bouwprojecten van bio composiet die met hulp van NHL Stenden en partners zijn gerealiseerd: