Sterker en lichter, dat zijn de toverwoorden van Kalong He bij FALKO. Met onder meer de innovatieve en efficiënte automatiseringssoplossingen voor thermoplastische composieten bestormen ze op succesvolle wijze de markt. Genoeg reden om vandaag naar gemeente Westerkwartier te gaan om achter de schermen te onderzoeken hoe de onderneming meerdere innovaties tegelijkertijd toepast!
We hebben dus afgesproken met Kalong He, de business developer met jarenlange ervaring bij Boikon BV. Hij kwam hier namelijk negen jaar geleden binnen voor zijn masterscriptie, maar bewees meteen de waarde van een business developer, en is sindsdien blijven plakken bij de Leekster firma. Nu houdt hij zich bezig met het succesvol uitrollen van alle (sub-)merken van Boikon, waaronder ook FALKO.
Boikon
Voordat we het hebben over de technische wonderen van FALKO, is het handig om de spreekwoordelijke koe bij de horens te vatten en te vertellen hoe het moederbedrijf in elkaar zit. Kalong neemt ons aan de hand; “Boikon, opgericht in 1996, kan je zien als een verzameling van vijf ontzettend uiteenlopende ondernemingen. De gemeenschappelijke delers zijn er natuurlijk wel, met als de voornaamste technische innovatie.” Er wordt dus dag in en dag uit door 75 vernuftige mensen onder één dak gewerkt aan de nieuwste innovaties bij het moederbedrijf, voor de dochterondernemingen.
FOSKE, DUCO, DJURA, FALKO en SYBOLT zijn de vijf vingers die de hand van Boikon maken. De verschillende submerken zijn twee jaar geleden gelanceerd om in te kunnen spelen op verschillende markten, geheel op eigen wijze, maar mét de ervaring en deskundigheid van de medewerkers. Aan de Vossenkamp 2 worden er binnen deze constructie producten gemaakt, die hun toepassingen kennen in onder meer de food industrie, maakindustrie, farmaceutische industrie, de bouw en aerospace.
De laatste branche is binnen Boikon voornamelijk klant van FALKO. Binnen de differentiatie van de merken ligt volgens Kalong ook een grote kracht van de onderneming; “kruisbestuiving gebeurt op dagelijkse basis. Zo kunnen we principes en innovaties uit de ene branche goed toepassen in een andere branche. Dat zorgt ervoor dat we elkaar constant prikkelen en verder ontwikkelen.”
Eén locatie, meerdere vlaggen
Dan dus de tak waar we voor gekomen zijn; FALKO. Onder de vlag van FALKO ontwikkelen de medewerkers van Boikon machines voor het verwerken van next-gen thermoplastische composieten. Business developer Kalong vertelt verder; “De focus bij FALKO ligt op het verwerken van UD tapes tot halffabricaten, maar binnen bestaande consolidatieprocessen. Die innovatie zorgt ervoor dat we goedkoper en sneller kunnen produceren. Win-win dus!” De UD tapes die FALKO verwerkt bestaan uit composietmaterialen waarin de vezels in de lengte zijn geïmpregneerd. Hierdoor kunnen producten worden gemaakt met intense sterkte, maar zijn tegelijkertijd licht, waardoor de luchtvaartindustrie met veel interesse uitkijkt naar de innovaties en toepassingen.
De UD tapes worden door FALKO machines onder hoeken van 0,45 en 90 graden op tienden van millimeters nauwkeurig gelegd en ultrasoon vastgelast tot een laminaat. Door deze te consolideren tot één geheel op specifieke manieren weten klanten van de Leekster onderneming sterke lichtgewicht producten te maken. Resultaat hiervan? Een maximale sterkte met minimaal gebruik van materiaal voor het beste resultaat.
Enthousiast maakt Kalong een vergelijking met conventioneel Carbon, waarbij hij aangeeft hoe innovatief deze manier van werken is; “kijk, deze technologie is baanbrekend, doordat we niet zoals met gewoven Carbon materiaal over elkaar heen leggen om de sterkte te krijgen die we willen. We leggen enkel UD tapes waar sterkte nodig is. Door deze manier van werken kunnen we een stuk sneller, goedkoper en slimmer produceren. Dat is eigenlijk ook waar we voor staan bij Boikon.”
En weer door
De doorontwikkeling van materialen en toepassingen ligt niet stil binnen de techniek, dus ook niet bij Boikon. Sterker nog, bij Boikon lopen ze voor op veel andere ondernemingen in de branche. “Eén van de redenen daarvan is dat we sinds 2009 ook software/IT ontwikkelaars in huis hebben. Zij zorgen er mede voor dat de automatiseringsideeën tot leven komen. We maken dus oplossingen, waar de klant nagenoeg niet naar om hoeft te kijken. Daar hoort ook de software bij.”
De medewerkers van Boikon en FALKO blijven altijd verbonden met de techniek die ze opleveren. In de zelfgeschreven programma’s wordt automatisch gelogd hoe de machine presteert, en hoe dit geoptimaliseerd kan blijven. Is er ergens een mogelijk probleem met een product? Dan weten ze het in Leek al voordat jij het gemerkt hebt. Vaak is het zelfs al opgelost.
Door op deze manier te blijven ontwikkelen, maakt FALKO dus impact – en onderdelen voor de volgende generatie vliegtuigen, urban vehicles en auto’s. De mogelijkheden zijn nauwelijks te overzien, want producten die stijver, lichter, goedkoper en milieuvriendelijker zijn, laten de toepassingen elke verwachting overstijgen.
We kijken uit waar de onderneming aan Vossenkamp 2 binnenkort weer mee op de proppen komt. Wat zeker is, is dat het weer volledig innovatief, creatief en hoogwaardig van kwaliteit zal zijn.